dijous, 26 d’abril del 2012

La cocaïna flota al subsòl de Barcelona


Algú ha tirat cocaïna, molta cocaïna, per la pica o el vàter a la zona alta de l'esquerra de l'Eixample. Aquest misteri és una de les conclusions que llança un estudi que quantifica la concentració de rastres de droga a les aigües subterrànies de Barcelona, ​​realitzat el 2010 i publicat aquest mes a la revista especialitzada Science of the Total Enviroment.
La investigació permet dibuixar un mapa del consum de certes substàncies en les tres zones de la ciutat que han estat analitzades: el tram central del carrer de Mallorca, l'entorn de l'avinguda del Paral · lel i les dues marges del delta del riu Besòs . Els voltants de l'encreuament entre els carrers d'Enric Granados i Mallorca presenta la concentració més alta de metabòlit de cocaïna (el producte resultant del pas de l'alcaloide pel cos humà), així com de cocaïna sense consumir, segons explica l'investigador Damià Barceló. Al Paral · lel es consumeix més èxtasi. Al Besòs, metadona.
Els investigadors van analitzar 37 pous ubicats en les tres zones delimitades. Les mostres d'aigua van ser recollides al maig i desembre de 2010 i ja en els laboratoris es va buscar el rastre de 20 "drogues d'abús", dividides en sis blocs-compostos Cocaínics, cannabinoides, opiacis, amfetamines, compostos lisèrgics i benzodiazepines-i de seus metabòlits, les substàncies resultants del pas de la droga pel cos humà.
La droga arriba als aqüífers a través de les fuites del sistema de clavegueram de Barcelona, ​​va explicar ahir Damià Barceló, investigador i director de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA). L'estudi calcula que el sistema de clavegueres té pèrdues d'entre el 3% i el 4%.
L'anàlisi permet dibuixar un mapa del consum de drogues a la ciutat. El major ús de cocaïna entre les zones estudiades és al tram central del carrer de Mallorca, a l'Eixample. En dos pous localitzats als voltants de la cruïlla amb el carrer d'Enric Granados-amb gran presència de locals d'oci nocturn i de classe mitjana alta-es van mesurar concentracions de fins a 16,3 nanograms per litre de metabòlit de cocaïna. La mitjana de la zona és de 3,2, el que duplica el trobat al Besòs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada